TAIGA TRAILS
Taiga Trails
Trektochten & Cursussen
Dag Activiteiten
EFR Träning
Foto's
Reacties & Reisverhalen
Links
Even voorstellen
Wat doen wij?
Waar wij leven
Contact
Kaart Värmland
Waar wij leven

Onze Droom, Ons huis, Kojåsen
Vanwege ons steeds groter wordende verlangen om dichterbij de natuur te leven hebben we besloten om Nederland te verlaten en ons te vestigen in Zweden, waar de rust, ruimte en natuur nog overheerst. Na een aantal jaren intensief zoeken hebben wij de voor ons ideale plek gevonden. Aan het meer Stora Havsjön hebben we een prachtig stuk grond/bos gekocht waar we zelf ons loghouse gebouwd hebben. Het geheel ligt midden in de wildernis en ver van de bewoonde wereld. Buren hebben we naar alle windrichtingen pas op 6 tot 10 kilometer.
Wij zijn dan ook compleet zelfvoorziend. Zo hebben we bijvoorbeeld geen electriciteit en zijn we niet aangesloten op een waternet of rioolstelsel. Om energie op te wekken gebruiken we zonnepanelen. Stoken en koken doen we op hout middels een houtkachel en een houtgestookt fornuis. Drinkwater halen we uit onze geboorde bron, heerlijk zuiver water van 130 meter diepte! Als riolering gebruiken we een septic tank.


het huis dat we inmiddels delen met onze dochter Demi (1) en de honden Kodi en Nanuk.

Onze prachtige plek delen we met respect met wolf, eland, beer, lynx, veelvraat, bever, visarend, kraanvogel en legio andere prachtige vogels en planten.

We kunnen niet omschrijven wat een geweldige vrijheid wij ervaren, dat moet je gewoon komen voelen.

Kojåsen

In de  17-de eeuw zijn de eerste finse families naar de streek rond Stora Havsjön gekomen. Op het land dat wij nu bewonen heeft het gezin van de Finse Smed-Jan gewoond. Zijn broer, Smed-Karl, woonde iets verderop en zijn oude finse torp (hut) staat nog als een ruine in het bos.  Smed-Jan was visser en Smed-Karl jager.


Onze plek heette in die tijd Kojåsen. Deze naam wordt door de omringende dorpen nog steeds erkend en de lokale bevolking weet niet beter of ons stekkie heet Kojåsen. Omdat wij het belangrijk vinden dat deze oude naam en geschiedenis bewaard blijven hebben wij ons huis ook Kojåsen genoemd en deze naam officieel bij de gemeente laten registreren in ons adres.

Finnvägen

De Finnvägen is een wandelpad dat zich 9 km uitstrekt tussen de dorpen Gräs en Bosjön en dwars over ons land loopt. Het pad staat reeds op kaarten uit 1682 wat bewijst dat het al meer dan 300 jaar oud is. Finnvägen was de weg die de dorpen verbond totdat in 1950 - 1951 de bosweg aangelegd werd.

Tijdens de periode 1950 -1991 lag de Finnvägen voor een periode van 40 jaar verscholen tussen de bossen. In de zomer van 1991 ontwaakte nieuwe interesse voor het pad. 11 mannen uit Gräs en Bosjön zette de restauratie in gang. Het was niet meer dan een trail.

De 11 mannen hebben 600 uur gewerkt aan wat nu het wandelpad Finnvägen is.
Het met recht zo af en toe moeilijk te vinden pad is tot op de dag van vandaag nog origineel.

Je vraagt je misschien af wat het voor mensen waren die over dit pad liepen. Daar weten we tot op heden nog niet zo veel over. Wat we wel weten is dat Bosjön vroeger tot de boerderijen van Gräs behoorde en heette destijds Gräsbosjön. In begin 1600 begonnen Finse bosarbeiders zich te vestigen rond het meer. Aan de noorwestzijde van Bosjön streken verscheidene Finnen neer en daar ontstond met de tijd een heel dorp. De ruines van de kleine finse hutten vind je vandaag de dag nog via bordjes naast het pad in het bos.

Men mag aannemen dat de Finnen bij Bosjön vanaf het begin zich vestigden als bosbranders en zo exploiteerden de onaangetaste sparrenbossen voor hun speciale graanteelttechnieken. Maar ze werden ook tamelijk snel ijzerertsbewerkers. Reeds in 1637 werd de eerste hoogoven gesticht met de Finnen als mede-eigenaar van de ijzerertsovens en de mijnen. In het dorp Bosjön vind je nog een in perfecte staat verkerende smeltoven uit die tijd.

Er kunnen diverse aanleidingen geweest zijn voor de Finnen om het pad te betreden naar Gräs. Een van de redenen was dat zij een weg naar de kerk nodig hadden. Die kerk stond in Rada voordat Johan Börjesson de kerk van Sunnemo bouwde.

Zij konden over het pad gemakkelijk naar Gräs lopen en daarna roeide ze met de boot over het Radasjön naar Rada. De taal en gebruiken van de inwoners van Bosjön werden lang behouden. Nog tot 1890 werden er 2 families gevonden die nog steeds de finse taal spraken. Zij woonden in kleine hutten met openhaard en voedde grote getale kinderen op met Nävgröt (soort droge havermout aangemaakt met water met gesmolten vet en spek) en bosbessen. Maar ze jaagden en viste ook.

Overblijfselen van een aantal fintorpen zijn gemarkeerd langs de Finnvägen met daarbij de oprichtingsdatum en de namen van degene die er gewoond hebben.

Een traditionele gegidste wandeling wordt elk jaar gehouden op de 2-de zaterdag van augustus. Deze wandeling wordt afgesloten met het eten van Nävgröt in het buurthuis van Gräs.

Het volgende moet in acht worden gehouden indien je de Finnvägen gaat lopen;

Het pad is geel gemarkeerd, vuur maken is verboden, geen afval achterlaten, motorvoertuigen verboden, schade toebrengen aan het bos of de markering is verboden, natuurlijke behoefte op minimaal 100 meter van het pad.

Het is zeker de moeite waard om de Finnvägen een keer te lopen. Het is een prachtig gemarkeerd pad dwars door de ruige zweedse bossen en langs de prachtigste meren.


Een stukje Finnvägen

 

Overblijfsel van een finse torp in de omgeving van Bosjön

Taiga TrailsTrektochten & Cursussen Dag Activiteiten EFR TräningFoto'sReacties & ReisverhalenLinks