TAIGA TRAILS
Taiga Trails
Trektochten & Cursussen
Dag Activiteiten
EFR Träning
Foto's
Reacties & Reisverhalen
Links
Reacties Dagtochten
Vader/Zoon Weekend april 2013
Bushcraft mei 2012
Wolftracking 2012
Survival zomer 2011
Kano & Trektocht juli 2011
Kaart en Kompas cursus 2011
Trektocht voorjaar 2010
Reacties Back to Basic 2009
Visweek voorjaar 2009
Trektocht voorjaar 2009
Trektocht najaar 2008
Trektocht winter 2006
Trektocht winter 2005
Canada zomer/najaar 2005
Trektocht zomer 2005
Canada zomer/herfst 2004
Bart de Haas, Wildernisethiek
Bart de Haas, Dances With Wolves
Bart de Haas, Het Tután Project
Trektocht voorjaar 2010
Zweden, Voorjaar 2010 Tekst: Sander

Na een lange tocht met de auto vanuit Tilburg voorbij aan Nijmegen dwars door N-Duitsland en over de bruggen (Van Beltbrug en Sontbrug) in Denmarken/Zweden kwamen we aan bij de prachtige blokhut van Robert en Cynthia bij Stora Havsjön. Na een hartelijk welkom van Cynthia hebben we onze tent in hun achtertuin opgezet en de omgeving rond het meer eens rustig op ons in laten werken.

Later die dag hebben we Robert (en de kleine) ontmoet en wat ons direct op viel was hoe gastvrij, open en gemakkelijke mensen ze waren. Diezelfde avond arriveerden nog 2 reisgenoten vanuit Nederland en was de troep compleet. Na nog wat gezellig gekeuveld en een korte uitleg over de do’s en don’ts over het pakken en meenemen van de rugzak ze we in ons nest gekropen.

Na het ontbijt en het opnieuw inpakken van onze spullen (na de wijze raad van de avond ervoor) zijn we met de kano's het meer ¾ overgestoken en was het avontuur uiteindelijk echt begonnen! Na wat korte instructies hoe we ons kompas dienden te gebruiken werd deze ingesteld en check, check en dubbel checked door de anderen zodat we zo precies mogelijke coördinaten hadden. Deze leiden ons dwars door de Zweedse natuur richting onze eerste camp-site. Prachtige bossen, mossen en moerassen maakte het me de eerste dag toch een beetje moeilijk. Bepakking en heuvelig landschap is toch weer eens wat anders als ons vlakke NL. Maar dit maakte de camp-site meer dan goed, het fantastische vergezicht over het meer. Na een mooi kampvuur te hebben gebouwd samen, kregen we nog wat meer tips & tricks, over het overleven in de wildernis en weetjes over de natuur. Tevens werden er langzamerhand wat meer persoonlijke verhalen uitgewisseld wat onze groepsgenoten in het dagelijks leven zo bezig hield.

De volgende dag begon het ontbijt alweer op tijd en het netjes achterlaten van onze camp-site was het laatste wat we moesten doen. Na het instellen van ons kompas zijn we weer op weg gegaan en hebben we onze ogen wederom de kost gegeven. Na een uurtje of 2 gewandeld te hebben, spot Robert een elandenjong op zo’n 50m afstand tussen de bosjes. Na deze wat langer te hebben bestudeerd bleek deze pas net geboren te zijn en het baarmoedervlies nog op zijn rug mee te dragen. Prachtig! Dit bleef natuurlijk het gesprek voor de rest van de dag. Na een lange dag gewandeld te hebben, toch een mooi plekje kunnen vinden voor een nieuwe camp-site en voldaan over het tot stand brengen van een kampvuur. De sportvissers onder ons wilden nog wat extra variatie in ons eet patroon brengen en gingen op vissen jacht. Helaas bracht dit weinig succes, daarintegen kwam Robert met een fantastische snoek ‘thuis’ die we lekker hebben opgepeuzeld. Thomas heeft gelukkig zijn eer kunnen redden door in de komende dagen er ook een te vangen en er met net zoveel smaak in ging. Helaas moesten we na de 2 dagen afscheid nemen van een van onze reisgenoten die het te zwaar vond en op zijn tenen moest lopen. Deze erkenning was al een overwinning op zich!

De laatste paar dagen ging gepaard met een miezerregen welke tent, kleren, sokken en onderbroeken na geruime tijd drijfnat maakten. Deze regen werd ingeluid met een nachtelijke storm die zelf Robert (onder zijn zeiltje) niet in de koude kleren ging zitten. Maar je kunt alleen van de goede dingen genieten zo lang ook de mindere aanbod komen. Lekker voetjes en kleren drogen bij het kampvuur en onder het zeiltje nagenieten van wederom een prachtige dag. Tevens hebben we de laatste dag nogmaals elanden kunnen spotten, deze waren het wachten meer dan waard. Na de laatste kanotocht terug richting de blokhut van Robert en Cynthia werden we weer hartelijk ontvangen en kregen we nog heerlijke zelfgebakken cake!

Robert en Cynthia, Hartelijk bedankt voor al jullie goede zorgen en expertise die van deze week een meer dan mooie ervaring hebben gemaakt. Het gaat jullie goed en tot ziens!

Sander

Taiga TrailsTrektochten & Cursussen Dag Activiteiten EFR TräningFoto'sReacties & ReisverhalenLinks