TAIGA TRAILS
Taiga Trails
Trektochten & Cursussen
Dag Activiteiten
EFR Träning
Foto's
Reacties & Reisverhalen
Links
Reacties Dagtochten
Vader/Zoon Weekend april 2013
Bushcraft mei 2012
Wolftracking 2012
Survival zomer 2011
Kano & Trektocht juli 2011
Kaart en Kompas cursus 2011
Trektocht voorjaar 2010
Reacties Back to Basic 2009
Visweek voorjaar 2009
Trektocht voorjaar 2009
Trektocht najaar 2008
Trektocht winter 2006
Trektocht winter 2005
Canada zomer/najaar 2005
Trektocht zomer 2005
Canada zomer/herfst 2004
Bart de Haas, Wildernisethiek
Bart de Haas, Dances With Wolves
Bart de Haas, Het Tután Project
Kano & Trektocht juli 2011

Zweden, Zomer 2011Tekst: Jasper, Marijen en Ann
 

Trektocht Zweden 7/7/2011 - 17/7/2011

Het verhaal begon enkele maanden geleden terug in België toen we besloten een kano- en wandeltrektocht te ondernemen. Via het internet kwamen we uit bij Taiga Trails en enkele mailtjes later lag onze reis vast. Op 6 juli vlogen we naar Rygge en 7 juli kwamen we aan bij Cynthia en Robert thuis. Hier werden de kano's opgeladen en werden we naar de vertrekplaats gebracht.

Kanotocht
Onze kanotocht begon in Tyfors, waar we rond de middag werden gedropt met een kaartje van de te varen route. We konden niet wachten om het water in te gaan. De eerste dag verliep behoorlijk vlot en we besloten tegen de late namiddag aan een shelter te stoppen. Hier troffen we twee sympathieke Nederlanders aan die ons uitlegden hoe we met primitief materiaal toch wat vis konden vangen. Met als resultaat dat we die avond al zelf gevangen visjes konden eten.

De shelters op de kanotocht zijn zeer goed uitgerust (zaag, bijl, toilet, bankjes, vuurcirkel, …). Maar toch blijft alles relatief primitief en midden in de mooie natuur.

Ook de volgende dagen bracht de tocht ons langs mooie meren en rivieren die allemaal op elkaar aansloten met enkele uitzonderingen. Hier moesten we de kano's over een korte afstand dragen. Onderweg kwamen we aan een shelter ook nog enkele Zweden tegen die tot onze frustratie een zeer uitgebreid avondmaal begonnen klaar te maken.Na onze eigen 'karige' maaltijd waren we uitermate blij met de restjes.

In ieder geval, de kanotocht was echt genieten. De rust, het landschap, de afwisseling tussen brede meren en meanderende rivieren, de vrijheid, zoveel drinkbaar water als je wil, en zoveel meer … Echt de moeite!

Trektocht
Na een nacht bij Cynthia en Robert met een prachtig uitzicht op het meer vertrokken we op trektocht. Maar niet zonder eerst de nodige uitleg over kaart en kompas gekregen te hebben, en in overleg met Robert en Cynthia de grote lijnen van onze tocht uiteen te zetten.

We
werden op een week stappen van hun huisje gedropt. Met een onwennig/spannend gevoel zetten we onze eerste route uit met het kompas en doken we de Zweedse bossen in. Het verschil met een tocht over paden was onmiddellijk duidelijk. Klauteren over bomen, mossen die al eens nat kunnen zijn, rotsen waar je over of langs moet, … Maar met vallen en opstaan ben je hier snel aan gewend en ontdek je de charme van deze avontuurlijke manier van trekken. Het lopen op kaart en kompas ging heel vlot, zelfs in de dichtstbegroeide stukken van het bos.

Iedere avond zetten we onze tent op aan een ander meer waar we vuur maakten, pasta kookten, oplos-chocomelk/cappuccino dronken en natuurlijk genoten van de prachtige omgeving en zonsondergangen.

We moesten er wel voor zorgen dat alles wat een geur had op minstens 200m van het kamp in een boom werd gehangen. Dit omdat we ons in het territorium van de beer en wolf bevonden.

Ook stuurden we elke avond onze coördinaten, die we aflazen van een GPS, naar Cynthia en Robert. Dit als extra veiligheid.

Wildkamperen is overal in Zweden toegelaten, net zoals vuur maken, waardoor je zelf kan kiezen waar je 's avonds kamp maakt. Heel de dag lang vonden we sporen van verschillende dieren, vooral elanden, maar tijdens de tocht zelf maak je zoveel lawaai dat je heel veel geluk moet hebben om ze tegen te komen (wij zagen er geen).

Het waren twee geweldige weken, we kunnen het iedereen aanraden, maar enige wandel-en kampeerervaring is volgens ons wel handig.

Marijn, Jasper en Ann


 


 

Taiga TrailsTrektochten & Cursussen Dag Activiteiten EFR TräningFoto'sReacties & ReisverhalenLinks