TAIGA TRAILS
Taiga Trails
Trektochten & Cursussen
Dag Activiteiten
EFR Träning
Foto's
Reacties & Reisverhalen
Links
Reacties Dagtochten
Vader/Zoon Weekend april 2013
Bushcraft mei 2012
Wolftracking 2012
Survival zomer 2011
Kano & Trektocht juli 2011
Kaart en Kompas cursus 2011
Trektocht voorjaar 2010
Reacties Back to Basic 2009
Visweek voorjaar 2009
Trektocht voorjaar 2009
Trektocht najaar 2008
Trektocht winter 2006
Trektocht winter 2005
Canada zomer/najaar 2005
Trektocht zomer 2005
Canada zomer/herfst 2004
Bart de Haas, Wildernisethiek
Bart de Haas, Dances With Wolves
Bart de Haas, Het Tután Project
Bushcraft mei 2012

Bushcraft!!
Tekst: Ger

Op de terug weg van onze trip in oktober ’11 waren we al begonnen met plannen / bedenken van de mei ’12 Zweden trip… toen nog ver weg maar dan is het toch echt zo ver gekomen.

Ditmaal niet met z’n tweeën maar met nog een andere vriend erbij. Drie pittige karakters en zal me benieuwen hoe het gaat. Met z’n tweeën hebben we een soort van vast systeem, en doen we blindelings ons ding dat goed aansluit. Vaak zonder direct overleg start ik met maken van kolen en mijn maatje gaat het brood kneden. Tja met z’n drieën loopt het vast wat anders
maar is ook weer leuk natuurlijk.

Hopelijk kunnen we weer een level hoger / verder gaan altijd leuk !

Vorige keer zaten we meer zuidelijk in Zweden en daar is het toch een stuk drukker. Ditmaal gaan we meer naar het midden, en ipv. 10 uur zijn we 16 uur onderweg pfff het is pittig maar ja wel echt in de middle of nergens en dat is toch echt wel lekkerder.

We vertrekken op donderdag ochtend 26 april en nemen een hotel ergens halverwege, nog ff in een bed slapen, douche en de eerste fles wijn gaat op ;D.
De andere dag vroeg weg voor de laatste paar uur. En lekker op tijd (rond 1400hrs) komen we aan bij Cynthia, Robert en Demi van Taiga trails.

Na een hartelijk ontvangst met koffie en koekjes uit Nederland, stellen we ons nog even wat uitgebreider voor en bespreken we wat we willen gaan doen.
Inmiddels begint het buiten weer wat te regenen en ben ik blij met mijn nieuwe KL poncho.

Het gaat een plekje worden aan de noordkant van het meer waar ze aan wonen. Echt een te bizar mooie plek om te zijn, en getypte woorden zullen het zeker
te kort doen…

Ze geven ons wat laatste tips, en brengen ons met hun eigen wagen naar de kampeer plek waar we een week door zullen brengen.

Buiten begint de regen door te zetten en we krijgen nog een laatste tip, ga niet te snel neem de tijd voor wat je ook gaat doen, dit gaat dubbel op voor vuur maken en houden.

Aan gekomen laden we de spullen uit gelukkig is de regen wat minder geworden. Ik zet snel even los mijn pop up tentje op en we stallen onze spullen er even in op zodat ze droog blijven. Dan spannen we mijn DD XL tarp zodat we even droog staan en kunnen overleggen hoe verder te gaan.

Het zachtjes tikt de regen op mijn tarp begint stevig harder te worden *slik* dit hadden we niet in de bestelling staan hehehe vorige keren hadden we lekker weer (lees mazzel met het weer/temperatuur) zou het dit keer anders zijn …

Goed de mannen beginnen met het opzetten van hun tenten en ik ga proberen wat droog hout te sprokkelen. Al snel heb ik wat dode berk gevonden en gestript om het vuur mee te starten nu nog wat droog hout om het vuur zelf mee te voeden.

Na wat zoeken heb ik naar mijn idee de minst natte stukken, het was ongelofelijk maar
er was bijna niets droogs te vinden. De week ervoor was er nog sneeuw en het vocht is echt overal in getrokken. Goed droog onder de tarp, houtjes selecteren (slik het is echt nat) dan berk opruwen en firesteel eroverheen. Oké normaal vonk=vuur… maar helaas het knettert een beetje en rolt op zodat het zich zelf weer dooft pfff … de mannen zijn inmiddels klaar met hun kwartier maken dus zijn nemen het over en ik ga ook mijn tent verder in orde maken.

Maar helaas geen geluk met vuur maken, ik begin wat dikkere stammen te klieven onder het motto het binnenste is vaak wel droog. Tja jammer dan zes stammen later komen we er achter dat het niet altijd waar is.

Terwijl het licht steeds minder aan het worden is moeten we concluderen dat we het met de firesteel niet gaan redden. Dan maar de aansteker want we verliezen licht en de magen  knorren! Jemig ook met een aansteker is het nog een hele tour en ik vrees dat als het zo door gaat we het einde van de week met die aansteker niet zullen redden *stress*…

Met vereende krachten (veel blazen) houden we het vuur genoeg aan voor het koken van
rijst en een blikje snackballen in pindasaus.

Het is inmiddels al weer 10 uur geweest en we kruipen de slaapzak in de kop is er af…
We spreken af de volgende dag meer tijd te besteden aan het voorbereiden van het vuur maken.

Midden in de nacht word ik wakker van mijn eigen klapper tanden…

TERING wat is het koud, snel slaapzak open en broek en shirtje aan. Hmm niet echt het gewenste resultaat, nog maar een shirtje aan en een paar extra sokken.

Moraal van het verhaal het was koud… slechte voorbereiding gekoppeld aan een gebrek aan ervaring met lagere temperaturen.

S’ochtends weer een poging gedaan om vuur te maken met berk en firesteel maar helaas, boel rolt op en gaat uit grrrrrr hongerrrr. Het is ff niet zo heel leuk maar goed ff door zetten maar het is niet anders.

Gezamenlijk maken we een ontbijtje en eerste prio is droog hout. We verzamelen een berg, klieven en drogen is het devies.

De tarp wat strakker gezet, volle buik van de pannenkoeken en een bakkie koffie op maken we een eerste wandeling.

Robert van Taiga trails heeft ons de tip gegeven op de paden te blijven. Helaas hebben we geen ervaring met kaart/compas lopen en de bossen kunnen erg dicht zijn. Dit is niet overdreven al snel komen we er achter dat het hier echt heel groot is en verlaten. Zelfs zo verlaten dat we geen dieren zien ondanks onze ninja technieken.

De stilte is geweldig zo lekker geen auto’s, fietsen of mensen je hoort helemaal niets… Een stukje verder gaan we op een steen zitten en wachten rustig af. Ik geniet van de stilte en warm in het zonnetje weer heerlijk op.

We beginnen dorst te krijgen en vangen de retour aan, gelijk de vraag wat hebben we nu bij ons ? Stel we verdwalen wat doen we dan?
Natuurlijk hebben we genoeg aan messen bij ons mijn spork (zit altijd in de zelfde zak van mijn broek) en een firesteel maar verder niets. Hmm iets om aan te werken !

Bij terug komst is het tijd voor de lunch en tijd om het vuur maken weer eens te oefenen. Het hout is er niet minder nat op geworden, een eind verder hebben ze een deel hout gekapt waaronder berk, joepie dit werkt een stuk beter en het brood kan er op.

De temperatuur loop gestaag op, op de dag snachts blijft het koud en  word ik redelijk vaak wakker helaas tja het is niet anders. Stond voor vertrek nog bij de outdoor winkel nog met thermo kleding in de hand maar vond het toen te duur. En achteraf is een koe in zijn dinges kijken. In de volgende dagen beginnen we meer en meer droog hout te krijgen en is de aansteker niet meer nodig en kunnen we het met een firesteel af.
Het is een kantel punt want had de aansteker echt gekapt hadden we de boel kunnen inpakken vrees ik.
Ondanks de ongemakken is het genieten 2.0 ben blij dat we extra hebben gereden.
Het is echt super stil lekker op de hurken aan de waterkant zitten en turen over
het meer GEWELDIG !

Ik hoopte op een next level ervaring, altijd weer een stapje verder en dat is wel gelukt.

En we hebben hier weer van kunnen leren :
- Kleding beter aanpassen (soms kost het gewoon geld).
- Andere slaapzak kopen indien nodig.
- Hele dag buiten met 5 graden is voor de gemiddelde kantoor klerk koud!
- Mijn Hillknives Outdoor mes was geweldig goed mee kunnen hakken
maar ook feathersticks mee kunnen maken.
- Een bijl blijft gevaarlijk al ging het goed.
- Zelf tentharingen maken ter plaatsen scheelt gewicht en leuk om te doen.
- Een nalgene kopen en merken hoeveel water voor pannenkoeken,brood enz enz
- Zo’n allu beker is leuk maar wat er in zit koelt sneller af dan de beker zelf 
- Als je een wandeling gaat maken neem eten en drinken mee.
- Vacuum verpakte worst die niet in de koeling hoeft van de Albert Hein
is super spul dat in combo met een wrap en cajun kruiden on-overtroffen.
- Een Kelly kettle een super uitvinding is met 4 minuten water en kost een paar
denne appels voor mensen die in een vast kamp blijven een aanrader.
- Muurika super ding voor mensen die in een vast kamp blijven een aanrader.
- Dutch oven altijd goed!
- Meer oplos koffie mee want was te snel op.
- 2 aanstekers en iets van een brandertje mee voor het geval dat !

Verder geniet van het moment het is over voor je het weet !

Taiga TrailsTrektochten & Cursussen Dag Activiteiten EFR TräningFoto'sReacties & ReisverhalenLinks