TAIGA TRAILS
Taiga Trails
Trektochten & Cursussen
Dag Activiteiten
EFR Träning
Foto's
Reacties & Reisverhalen
Links
Reacties Dagtochten
Vader/Zoon Weekend april 2013
Bushcraft mei 2012
Wolftracking 2012
Survival zomer 2011
Kano & Trektocht juli 2011
Kaart en Kompas cursus 2011
Trektocht voorjaar 2010
Reacties Back to Basic 2009
Visweek voorjaar 2009
Trektocht voorjaar 2009
Trektocht najaar 2008
Trektocht winter 2006
Trektocht winter 2005
Canada zomer/najaar 2005
Trektocht zomer 2005
Canada zomer/herfst 2004
Bart de Haas, Wildernisethiek
Bart de Haas, Dances With Wolves
Bart de Haas, Het Tután Project
Wolftracking 2012
Wolftracking 2012
Tekst: Ton van Rijn


Een aantal maanden geleden contact opgenomen met Robert en Cynthia. We kennen hen nog van de Ardennen waar ik (Ton) en zij instructeur waren bij een stichting die survival weekenden begeleiden. Ik had op de site van Taiga Trails gezien dat zij een Wolftracking organiseerden. De beslissing om dit te gaan doen was snel genomen en het voorbereiden kon beginnen. Het aanschaffen van alle benodigde spullen zoals een zeer warme slaapzak nam de nodige tijd in beslag wat erg leuk is omdat je al volop bezig bent met de te ondernemen reis.

We hebben om 14.00 met Robert en Cynthia afgesproken bij hen thuis. Om 10.00 uur hebben we de B&B the Green House verlaten, waar we 1 week hebben gelogeerd, wat goed is bevallen.net appartement , met een zeer gezellige gastvrouw, Karla Hierna zijn om ons gemak via Sunnemo en de Bradforsheden (natuurgebied) naar Filipstad gereden, waar we even hebben rondgekeken. Omdat het zondag was was alles dicht, Bij een koffiehuis op een berg, met uitzicht op Flipstad en de Wasa fabriek(die trouwens eigendom is van Italiaanen ) hebben we een kop koffie besteld. Tijdens een gezellig gesprek met de eigenaresse werden dit er trouwens 3.

De omgeving lag er mooi wit bij. We zijn richting St.Havsjön gereden via Bosjön, dat is via de achterkant, maar we reden zonder kaart en Gps in een keer goed. Toen we aan kwamen zagen we rechts van het huis iemand op zijn hurken op het ijs zitten. Dichterbij gekomen bleek dat het Robert was, hij zat te wachten op Cynthia die met de 2 honden en Demi op de slede op pad was. Het was mooi helder weer ongeveer 6 graden onder nul, even wat kletsen en daarna lekker naar binnen.

 

De wolftracking:

Dag 1

om ongeveer 11 uur vertrokken we op de langlaufski's. Ton met zijn rugzak en Robert en Martin met een pulka aangezien we wolvensporen zagen zijn we deze gaan volgen, na ± 8,5 KM de 1e kampplaats bereikt,

Hier uitleg gekregen over maken van het vuur.

En hoe de prioriteiten te stellen. nl 1 vuur, 2 de tent en 3 persoonlijke verzorging. Daarna lekker gegeten, Het kampvuur moet worden aangehouden, dus moet er veel hout worden gezaagd. Het voordeel hiervan is dat je het er warm van krijgt.

Veel water koken uit het riviertje voor de koffie, pasta, noodels chocomelk en thee. Gezellig om het kampvuur met elkaar zitten kletsen, en vroeg naar bed. 22.00uur. Maar niet nadat eerst al het voedsel , de tandpasta e.d op minimaal 150 mtr van het kamp zijn opgehangen. Dit is nodig ivm de beren.

Ook als je je behoefte moet doen, zal je eerst 150 tot 200 meter van het kamp wegmoeten. De rook en mensengeur houdt de dieren op afstand zodat wij lekker kunnen slapen

Dag 2

om 8 uur uit bed, hout zoeken en zagen. water koken, ontbijten, persoonlijke verzorging , kamp opruimen en daarna op pad, omdat dit de 1e keer is duurt het best lang, en gingen we om 12.00 uur op weg. Op de langlaufski's overwegend richting het noord oosten. na 3,5 uur gestopt om opnieuw kamp op te slaan.

deze avond ging de wind opsteken, toen we in bed lagen hoorden we de stukken ijs op de tent vallen. Deze nacht ging het behoorlijk waaien. Volgens een bericht wat Robert kreeg was het die nacht uiteindelijk -18 graden celcius geweest. De slaapzakken waren dus niet voor niets aangeschaft. Dat het koud was geweest was wel te merken toen ik eruit ging om even te plassen(in mijn onderbroek) ik heb een half uur liggen rillen voordat ik weer een beetje gevoel in mijn lijf kreeg. Martin mompelde nog iets van " ik slik het wel in, ga echt niet naar buiten nu". De volgende morgen was het met het ontbijt toch weer lekker, -10 graden.

 

Dag 5 

na 2 grijze dagen was het super helder weer. het kamp wat we hier hadden hebben we 2 nachten gebruikt. vanuit dit mooie kamp in de bossen en vlak bij een beekje hebben we donderdag een dag zonder bagage gelopen. waarbij we uit de wind een paar uur zitten kijken of we wolven konden ontdekken.

Op vrijdag zijn we weer richting het huis gaan lopen, vrijdagavond kamp opgeslagen bij het meer St. Havsjon. Hier kwam Cynthia langs met koffie met Demi en de 2 honden voor de hondenslee. het was heel vroeg toen we ons bed inkropen, moe maar voldaan. Zaterdagochtend was de laatste dag, bij het wakker worden hoorden we hagel, natte sneuuw, regen enz. het dooide en niet zo weinig ook. Besloten werd om het kamp op te breken en naar het huis te gaan. Na aankomst op het gemak de spullen opgeruimd lekker mogen douchen . Cynthia had nog een heerlijke pan macaroni gekookt. Dus de verzorging was prima. Zondag ochtend was het tijd om naar de boot te rijden.

We hebben een leuke week gehad, waarin we wel wolvensporen hebben gezien, maar geen wolven... een schitterende natuur, met wisselende weersomstandigheden, strenge vorst en dooi. Het was een mooie ervaring die absoluut voor herhaling vatbaar is.

Robert en Cynthia bedankt voor jullie gastvrijheid het was super,
en ook
bedankt voor alles wat we hebben geleerd!

Taiga TrailsTrektochten & Cursussen Dag Activiteiten EFR TräningFoto'sReacties & ReisverhalenLinks