TAIGA TRAILS
Taiga Trails
Trektochten & Cursussen
Dag Activiteiten
EFR Träning
Foto's
Reacties & Reisverhalen
Links
Reacties Dagtochten
Vader/Zoon Weekend april 2013
Bushcraft mei 2012
Wolftracking 2012
Survival zomer 2011
Kano & Trektocht juli 2011
Kaart en Kompas cursus 2011
Trektocht voorjaar 2010
Reacties Back to Basic 2009
Visweek voorjaar 2009
Trektocht voorjaar 2009
Trektocht najaar 2008
Trektocht winter 2006
Trektocht winter 2005
Canada zomer/najaar 2005
Trektocht zomer 2005
Canada zomer/herfst 2004
Bart de Haas, Wildernisethiek
Bart de Haas, Dances With Wolves
Bart de Haas, Het Tután Project
Trektocht winter 2006
 
Sneeuwschoentocht in Jämtland
Tekst; Cynthia Zwetsloot
 

Deze vakantie in Zweden was bikkelen. Erg veel sneeuw en zeer zacht ook nog zodat we tot over onze knieën wegzakte. Elke stap kostte ons zo vreselijk veel energie dat we na 4 uur ploegen helemaal stuk waren. Toch doorzetten want we hadden een aardige route gepland en wilden wat hutten gaan verkennen die we op de kaart hadden gezien. De eerste dag zijn we naar een hutje gelopen die we van de zomer al hadden aangedaan. Dat was een mooi plekje. Gelukkig konden we in dit hutje overnachten want de sneeuwschoen van Robert was stuk gegaan. In de hut konden we een noodreparatie uitvoeren met een prusiktouwtje. Helaas moest deze reparatie elke dag herhaalt worden omdat het touwtje steeds stuk ging.
 

Crazy Dutch man ( min 20c) 

De volgende dag zouden we naar een andere hut lopen die we op de kaart hadden gezien om te bekijken wat dat voor soort hut was. Helaas konden we deze tweede hut die we wilden halen niet vinden waardoor we de tweede nacht in de tent moesten slapen. We hebben een beetje te lang doorgelopen want we waren zo nieuwsgierig naar die hut. Het was al half vijf en dan wordt het daar dus ineens al aarde donker. Snel tent opzetten, hout verzamelen, vuur maken, sneeuw smelten en eten. Dat duurt ook nog zo'n twee uurtjes en de temperatuur was inmiddels gezakt tot min 10.

Die nacht zou het dus min 20 worden en wij lagen in een tentje.......nu begrijp ik de Zweden als ze zeggen "crazy dutchmen". In de tent hebben we het niet koud gehad. Daarbuiten wel. Door de vermoeidheid konden we bijna geen energie meer opbrengen om hout te verzamelen en vuur te maken, laat staan sneeuw te smelten en eten te maken. We wilden eigenlijk direct onze tent induiken. Toch maar niet gedaan want ons lichaam had duidelijk het voedsel nodig om de energie te kunnen leveren om warm te blijven. De derde dag besloten we om maar weer wat meer richting Laxviken (onze eindbestemming) te gaan. 
 

Vastgelopen op bergmassief  

 
We liepen op een gegeven moment tegen een aardig bergmassief aan. Op zich "maar" 760 meter hoog (maar dat is vergelijkbaar met 2500 meter in de Alpen). We moesten daar overheen om weer in het "juiste" dal uit te komen zodat we naar 'huis' konden. Er moest daar dus ergens een doorgang zijn. Echter omdat we de hut de vorige dag niet gevonden hadden wisten we niet precies waar we waren op de kaart zodat het moeilijk was om de doorgang te bepalen. Het navigeren die dag was ook al erg lastig vanwege de mist. Het begon erg hard te waaien (zeg maar gerust stormen) en we moesten dus dat massief over. Verder hadden we maar 6 uurtjes daglicht en zware sneeuw dus we moesten opschieten. 
 

Op de top en dan ?

Om half vier waren we op de top van het massief. Man, wat een witte ruige wereld was het daar, heel erg koud en we waaiden uit ons velletje. We hadden nog maar een uurtje daglicht dus we moesten als de sodemieter van die berg af zien te komen. Daar konden we niet blijven overnachten!
 
Uiteindelijk zagen we een rots waar we overheen konden klimmen naar de andere kant van het massief. Daar aangekomen zakte Robert eerst nog eens lekker door de sneeuw een kreekje in. Gelukkig niet helemaal nat. Tegen schemering stonden we ineens voor een afgrond. Lekker dan! Gaat het hier niet verder???? Besloten om de tent op de slaan en uitgeput hebben we kamp gemaakt en zijn we om 18.00 uur onze tent in gedoken! 
 

Vliegtuig missen ?

De hele nacht wakker gelegen en ons het hoofd gebroken waar we in hemelsnaam precies waren en of we die berg nog af konden komen de volgende dag. We moesten anders helemaal terug omhoog en helemaal omlopen en daar hadden we gezien de sneeuwcondities niet de tijd voor. We zouden dan ons vliegtuig missen..... 
 

Op verkenning 

's-ochtends is Robert op verkenning gegaan en na een half uurtje kwam hij weer terug. Hij had sporen gevonden van een eland dus dat betekent dat we wel omlaag konden komen als we die trail zouden volgen. Het zou een zware klus worden. Pff, en dat was 't. Allemaal grote rotsblokken met sneeuw, met daartussen allemaal gaten en spleten en dan loop je ook nog met van die sneeuwschoenen en een rugzak van 25 kilo! Maar, we hebben het gehaald.
 

Kruispeiling  

Beneden gekomen konden we gelukkig een goede kruispeiling maken omdat het weer verbetert was, de zon scheen en we hadden een goed uitzicht op diverse bergen in de omgeving. Al snel hebben we de exacte positie bepaald en het bleek dat we te veel naar rechts over het massief geklommen waren waar eigenlijk geen doorgang was......(voor ons wel dus...) 
Zaterdag op tijd in Laxviken aangekomen waarvandaan we richting het vliegveld in Ostersund zijn gegaan. Gelukkig niet het vliegtuig gemist!
Wederom, volop genoten van een prachtige week in winters Zweden!
Taiga TrailsTrektochten & Cursussen Dag Activiteiten EFR TräningFoto'sReacties & ReisverhalenLinks